A Kockázati tőkéről

A kockázati tőkebefektetések (venture capital) a magántőke befektetések (private equity) részét képezik. Fő jellemzőjük tehát, hogy a befektetés nem a nyilvánosan, hanem a „public” piacokon kívül működő vállalkozásokba irányulva, és a saját tőke ági finanszírozás formájában működnek.

A kockázati tőke, mint a venture capital magyar terminológiája nem igazán adja vissza annak valódi jelentését: az ugyanis nem a tőkebefektetés kockázatos mivoltát hivatott jelenteni, hanem arra utal, hogy a kockázati tőkebefektetők az elsősorban még induló, vagy a növekedési pályájuk elején lévő vállalkozásokba történő befektetéseikkel a magas növekedési potenciállal járó magasabb hozam reményében hajlandóak az ezzel járó magasabb kockázatot is vállalni. Egyes szakértői vélemények szerint helyesebb is lenne a venture capital magyar fordításaként a fejlesztő tőkét használni a kockázati tőke helyett. Már csak azért is, mert a kockázati tőkebefektető a puszta finanszírozáson túl a vállalkozás működését, üzleti fejlődését is hivatott támogatni például saját üzleti tapasztalatának, kapcsolati tőkéjének, vállalatirányítási tudásának köszönhetően.

A kockázati tőkebefektetés értéknövekedése tehát elsősorban nem az osztalék típusú bevételeknek, sokkal inkább a vállalat fejlődésének és az ebből bekövetkező értéknövekedésének köszönhető. Az értéknövekedésből származó hasznot a kockázati tőkebefektető a vállalkozásban lévő tulajdonrészének az értékesítéséből realizálja jellemzően.

A hazai kockázati tőke piacon több hazai, illetve nemzetközi kockázati tőkealap képviselteti magát, egyes becslések szerint Magyarországon mintegy 80-100 üzleti angyal dolgozik, akik mintegy 5 milliárd forint értékű befektetéssel bírnak. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a kockázati tőkebefektetések ismertsége és száma is többek között az Európai Unió támogatásával létrejövő kockázati tőkealapoknak és az azokat kezelő kockázati tőkealap-kezelőknek köszönhetően.

Új Széchenyi Kockázati Tőke - Az Új Széchenyi Terv terméke

Az Európai Unió elkötelezett mind a tagállamok közötti, mind a tagállamokon belüli gazdasági, társadalmi és területi egyenlőtlenségek mérséklése iránt. Ennek érdekében kerültek kialakításra az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program 4. Prioritás keretében finanszírozott Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok.

Az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok keretében az Európai Unió és Magyarország a kockázati tőkealap-kezelők közreműködésével kívánja a korai (magvető és induló), illetve növekedési létszakaszban lévő magyarországi székhelyű vagy fióktelepű mikro-, kis- és középvállalkozások tőkehelyzetét javítani előnyös finanszírozási lehetőségeket nyújtva azok számára. A finanszírozáshoz szükséges forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap, illetve hazai magánbefektetők biztosítják több – a finanszírozni kívánt vállalkozások jellemzőit figyelembe véve – magvető és növekedési típusú kockázati tőkealapot kialakítva. Ezek közül egy Közös Magvető Alap és egy Közös Növekedési Alap alapkezelője a Core Venture Zrt.